Forældre kan nu få delt bopæl over børnene efter skilsmisse

Nu kan man få delt bopæl over sine børn ved skilsmisse

Den 1.4.2019 trådte den nye skilsmissepakke i kraft. Med de nye regler kan enige forældre aftale, at barnet skal have bopæl hos dem begge, såkaldt ”delt bopæl”.

Hvis man søger om skilsmisse og har børn under 18 år, er der automatisk delt bopæl i en tvungen ”refleksionsperiode” på 3 måneder, som kan læse mere om i artiklen her.

Efter reflektionsperiodens udløb kan forældrene selv indgå aftale om fortsat delt bopæl.

Dette kræver:

- at man har fælles forældremyndighed og

- at man er enige om at have delt bopæl

Retsvirkning af delt bopæl: Forældre med delt bopæl skal være enige om alle overordnede beslutninger vedrørende barnet, f.eks. valg af daginstitution, skole, fritidsaktiviteter, hvor barnet skal bo mv.

En aftale om delt bopæl har alene betydning for forældrene og deres indbyrdes forhold. Aftalen har ikke har betydning for myndighedsadministration af anden lovgivning, herunder f.eks. bopælsregistrering af barnet i CPR-registret, for udbetaling af offentlige ydelser knyttet til barnet, for fastlæggelsen af barnets skoledistrikt mv. Barnet kan uanset delt bopæl kun have folkeregisteradresse hos den ene forælder. Denne adresse vil danne udgangspunkt i forhold til anden lovgivning.

Aftalen om delt bopæl kan være tidsbegrænset eller betinget, f.eks. af at forældrene bor i en bestemt geografisk nærhed af hinanden.

En aftale om delt bopæl kan til enhver tid bringes til ophør af den ene forælder. Der vil herefter være delt bopæl, indtil der enten er indgået aftale eller truffet afgørelse om, hos hvem af forældrene barnet skal have bopæl.

Da delt bopæl kræver forældrenes enighed herom, kan domstolene kan ikke pålægge forældre delt bopæl. Ved uenighed kan der derfor alene afsiges dom om, at den ene forælder har bopælsretten.

Det er ikke et krav for aftalens gyldighed, at en aftale om delt bopæl er anmeldt til offentlig myndighed (Familieretshuset). Hvis forældrene ønsker en aftale om delt bopæl registreret i CPR, kan forældrene anmelde aftalen til Familieretshuset. Anmeldelse skal som udgangspunkt ske ved brug af Familieretshusets digitale selvbetjeningsløsning. Registreringen af aftalen i CPR har ikke betydning for barnets bopælsregistrering i CPR/folkeregister jfr. ovenfor. Hvis aftalen om delt bopæl ophører, kan en af forældrene rette henvendelse til Familieretshuset og anmode om fjernelse af registreringen i CPR.

Har du spørgsmål vedrørende forældremyndighed, bopæl eller samvær, så kontakt en af vores erfarne familieretsadvokater.  



Advokatfirmaet Bang / Brorsen & Fogtdal​

Find os​

Nykøbing Falster

Vordingborg

Stege

Næstved

Præstø​

Kontakt os​

​Telefon: +45 8877 8877

E-mail: info@BBFadvokater.dk

CVR: 35868070

Vi er medlem af

              daa_logo_2016_50mm       dfa_logo_rgb       logo_laf_sort       advokat_4425       det-gode-testamente_4428       trygt boskifte 1.pdf