Det er ikke strafbart at give modspiller knytnæveslag i maven under en fodboldkamp

​Østre Landsret har d. 15. marts 2017 taget stilling til, om et spark på foden og et knytnæveslag i maven tildelt under en fodboldkamp skal straffes som vold.

”Optrinnet” medførte ingen skader på den forurettede fodboldspiller, som kunne spille kampen til ende. Kampen blev spillet på amatørniveau mellem 2 lokale veteranhold. Den tiltalte fodboldspiller nægtede sig skyldig, men erkendte at have givet en modspiller et skub i maven i kampens hede.

Sagen startede i Byretten i Nykøbing F., hvor den tiltalte fodboldspiller blev fundet skyldig i vold og idømt 7 dages betinget fængsel. 


En enig byret fandt det ikke bevist, at der blev sparket på foden på en sådan måde og med en sådan hårdhed, at sparket kunne anses for strafbart, hvorfor fodboldspilleren blev frifundet for denne del af tiltalen. 


Byrettens flertal fandt det til gengæld bevist, at fodboldspilleren forsætligt havde tildelt en modspiller et slag i maven med knyttet hånd uden nogen forbindelse til selve spiludøvelsen, og fodboldspilleren blev fundet skyldig og dømt for vold.

Dommen blev anket til Landsretten, hvor fodboldspilleren blev frifundet af en enig Landsret.


På grundlag af de afgivne vidneforklaringer fra både spillere og tilskuere fandt Landsretten det godtgjort, at den tiltalte fodboldspiller, under fodboldkampen, tildelte en modspiller dels et spark på foden, dels et knytnæveslag i maven, en såkaldt ”mavepuster”. 


Landsretten lagde til grund, at dette skete under en kontrovers umiddelbart efter, at de 2 modspillere i forbindelse med et i øvrigt intenst fodboldspil, hvor der ”blev gået til den” fra begge sider, havde kæmpet om bolden. Under disse omstændigheder, hvor slaget var rettet mod maven og ikke medførte videregående følger, og hvor sparket ikke var voldsomt og var rettet mod foden, fandt landsretten, at der ikke i situationen forelå en overskridelse af grænsen til det strafbare område efter straffelovens § 244.

Landsretsdommen viser, at der ved vold udøvet i forbindelse med sport/sportskampe udvises en vis tilbageholdenhed med at dømme for overtrædelse af straffeloven. Ud fra den foreliggende teori på området og den i øvrigt sparsomme retspraksis ser det ud til, at der ved sportsvold alene domfældes for overtrædelse af straffeloven, når volden er af mere alvorlig karakter og har påført den forurettede en egentlig skade.

Advokat Annette With Sørensen førte sagen for den tiltalte fodboldspiller. Du er velkommen til at kontakte Annette, hvis du har spørgsmål hertil.

Advokatfirmaet Bang / Brorsen & Fogtdal​

Find os​

Nykøbing Falster

Vordingborg

Stege

Næstved

Præstø​

Kontakt os​

​Telefon: +45 8877 8877

E-mail: info@BBFadvokater.dk

CVR: 35868070

Vi er medlem af

              daa_logo_2016_50mm       dfa_logo_rgb       logo_laf_sort       advokat_4425       det-gode-testamente_4428       trygt boskifte 1.pdf